קפאין ממריץ קובי עזרא
קפאין הינו אלקלואיד ממריץ ממשפחת הקסנטינים, הקפאין מצוי בעיקר בפולי הקפה, גואראנה, עשב המאטה, התה, הקקאו.
תכונתיו הפרמקולוגיות העיקריות של הקפאין הם גירוי מערכת העצבית המרכזית – התעוררות ע"י שחרור ההורמון אדרנלין (אפינפרין), גירוי מערכת הנשימה – הרחבת כלי הנשימה והרפיית השריר החלק אשר עוטף את הברונכים, גירוי קצב הלב – עלייה בדופק.
קפאין נספג במהירות ורמות גבוהות מופיעות בדם כעבור כ- 45-15 דקות לאחר צריכתו כשיא הריכוז בפלזמה מגיע כעבור שעה. כמו כן, קפאין מופרש מהגוף במהירות, לוקח כ- 6-3 שעות עד שרמות הקפאין יורדות בדם לכמחצית.
השפעות מטבוליות של קפאין באדם: חמצון שומנים בדם. נמצא שצריכת קפאין ממריצה תגובה ליפוטרופית (ניצול שומן לאנרגיה) והוצאת אנרגיה.
מתוך: Am J Clin Nutr January 2004 vol. 79 no. 1 40-46
* האם קפאין ודיאטת הרזיה?
קפאין הופיע בעבר בקטגוריית החומרים הממריצים וברשימת החומרים האסורים לשימוש, על פי חוקי הוועד האולימפי הבין-לאומי. בהחלטה שהתקבלה ע"י הסוכנות העליונה למניעת סימום (WADA), הוחלט להשמיט את הקפאין מרשימת החומרים האסורים, כך שמהראשון בינואר 2004 לא נחשב הקפאין כחומר אסור בשימוש לספורטאים בענפי ספורט אולימפיים.
קפאין ודיאטה לשרפת שומנים: הקפאין מגביר תגובת הליפוליזה (Lipolysis), תגובה זאת גורמת להבין כי צריכת הקפאין תגביר את תהליך ניצול השומנים לאנרגיה ובעיקר בעת פעילות גופנית אירובית.
השפעת קפאין המתקבל משתיית קפה לעומת קפאין המתקבל מטבליות נמוכה יותר. הסיבה נעוצה, ככל הנראה, בתרכובות נוספות הקיימות בקפה ובולמות את פעולת הקפאין.
במחקר שבוצע על רוכבי אופניים ניצפה שיפור בסיבולת לאחר צריכת קפאין. הקפאין עשוי לשפר את התגובה הליפוטרופית (lipolysis) וההשפעה חיובית על העברת מסרים עצביים.
מתוך: Medicine and Science in Sports [1978, 10(3):155-158]
תגובות
הוסף רשומת תגובה